Institutul de Zoologie, Chișinău, Republica Moldova (beneficiar lider)
Institutul de Zoologie este o instituție de cercetare publică, aflată actualmente în
subordinea Ministerului Educației și Cercetării a Republicii Moldova. Institutul este acreditat la nivel național, având dreptul de realiza activități de cercetare, inovare și transfer tehnologic la profilul ”Sistematica, evoluţia şi valorificarea sustenabilă a diversităţii lumii animale, monitoringul ecosistemelor acvatice şi terestre”.
În ceea ce privește ecosistemele acvatice, Institutul de Zoologie realizează cercetări complexe privind determinarea structurii şi funcţionării comunităţilor de hidrobionţi, cuantificarea migraţiei biologice a ecotoxicanţilor şi a proceselor de autoepurare în ecosisteme acvatice naturale şi antropizate, stabilirea ponderii influenţei factorilor naturali şi antropici asupra funcţionării ecosistemelor acvatice, elaborarea recomandărilor de redresare a stării lor
ecologice şi de utilizare durabilă a resurselor acvatice.
În domeniul ihtiologiei, institutul este preocupat de inventarierea ihtiofaunei, prognozarea stării funcționale a ecosistemelor acvatice şi elaborarea recomandărilor de sporire a productivității piscicole în bazinele acvatice ale Republicii Moldova. Doar în anii 2017-2020 Institutul a realizat 8 contracte de prestare a serviciilor științifice, care au constat în argumentarea biologică a productivității naturale a unor heleșteie, efectul populării acestora, evaluarea stării actuale a populațiilor de pești, elaborarea măsurilor de creștere a productivității piscicole. Tot în această perioadă au fost acordate 4 brevete de invenție în domeniul pisciculturii.
Unul dintre ultimele proiecte axate pe piscicultură a fost proiectul nr.18.51.07.08A/PS ”Sistem de monitoring al calității produselor piscicole pentru asigurarea securității alimentare în Republica Moldova”, realizat în anii 2018-2019 în cadrul Programului de Stat „Securitatea și siguranța alimentară în perioada de tranziție demografică”, Colaborarea din ultimii ani între cercetătorii ihtiologi și cei parazitologi ai institutului s-a soldat cu elaborarea unui procedeu de deparazitare și furajare complimentară a crapului, înaintat pentru brevetare. Începând cu anul 2019, specialiștii în domeniul parazitozelor la pești oferă sprijin metodologic Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, secția Parazitologie, în cadrul unui acord de colaborare.
La realizarea proiectului TeamUp HealthyFish participă cercetătorii a 3 laboratoare ale Institutului de Zoologie: Hidrobiologie și Ecotoxicologie, Ihtiologie și Acvacultură, Parazitologie și Helmintologie.
Web-site al Institutului de Zoologie: https://zoology.md/
Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”, Iași, România (beneficiar partener)
Universitatea de Științe ale Vieții (USV) din Iași este o instituție specializată de pregătire superioară în medicină agronomică și veterinară, cu finanțare de stat și având ca misiune fundamentală formarea inginerilor agronomi, horticoli și zootehnicieni, economiști agronomi, ingineri în industria alimentară, biologi, precum şi medicii veterinari.
Având o experiență de peste 109 ani, USV este o instituție de top specializată în formarea de oameni în domeniile de vârf ale economiei noastre naționale, recunoscută de numeroase universități și instituții europene. Oferta academică a universității reprezintă cursuri din domenii de studiu cu aplicabilitate națională și internațională, pregătire de înaltă calitate, performanță în cercetarea științifică, acces la facilități și echipamente moderne și, de asemenea, oportunități de participare la studii și practicare a programelor de mobilitate europeană, care toate servesc la construirea unei cariere de succes. pentru toți studenții.
Universitatea Științele ale Vieții din Iași are patru facultăți, fiecare oferind diferite specializări:
Facultatea de Agricultură: Agricultura, Agricultura montană, Exploatarea mașinilor și utilajelor pentru agricultură și industria alimentară, Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole, Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole, Protecția consumatorilor și a mediului, Biologie
Facultatea de Horticultură: Horticultură, Arhitectură peisagistică, Ingineria mediului, Biotehnologii agricole
Facultatea de Științe Alimentare și Animale: Științe Animale, Creșterea peștilor și acvacultura, Inginerie și management în Serviciile Alimentare și Agroturism, Controlul și expertiza alimentară
Facultatea de Medicină Veterinară: Medicină Veterinară (atât în limba română, cât și în engleză).
În ceea ce privește infrastructura universității, aceasta este în curs de modernizare și reînnoire. În ultimii ani, laboratoarele au fost dotate cu echipamente conform tehnologiilor moderne, clădirile au fost modernizate.
Activitățile de master, precum și studiile de doctorat se desfășoară în 4 Centru de Cercetare, în Institutul de Cercetare pentru Agricultură și Mediu, în 17 laboratoare de cercetare acreditate, și anume: Laboratorul de Cercetare Analiză Solului și Plantelor, Laboratorul de Fiziologie a Plantelor, Centru avansat de vizualizare 3D, Laboratorul de virologie, Laboratorul de hrană pentru animale, Laboratorul de oenologie. USV este axată pe furnizarea de educație prin cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic, oferind o pregătire profesională înaltă pentru a angaja în activitatea academică cei mai buni specialiști și tineri dotați cu înaltă pregătire profesională și științifică. Prin urmare, Universitatea dezvoltă constant colaborări între universități naționale și internaționale, dar și cu reprezentanții afacerilor de mediu.
Dorind să dezvolte acorduri multi-regionale, USV a devenit membru al Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), membru al European University Association (EUA), membru fondator al IAESTE România (Asociația Internațională pentru Schimbul Studenților pentru Experiență Tehnică) și membru CASEE (Universitățile de Științe ale Vieții din Europa Centrală și de Sud-Est.
Proiecte de cercetare finanțate de UE
Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi a fost implicată în numeroase proiecte de cercetare de anvergură atât naţională, cât şi internaţională. În ultimii cinci ani, au fost derulate în total 24 de proiecte, dintre care 8 proiecte europene, 8 proiecte naționale, 2 proiecte derulate cu operatori economici, 3 proiecte finanțate de USV și 3 proiecte finanțate de Ministerul Român Cercetare și inovare (UEFISCDI-FDI).
În domeniul ecosistemelor acvatice, Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi desfăşoară cercetări complexe, având o vastă expertiză în: patologia peştilor, cercetarea zooplanctonului şi ihtiofaunei în lacurile de acumulare montane, ameliorarea salmonidelor pentru sistemele de creştere intensivă, crearea de baze de reproducere pentru specie. , pentru repopularea apelor de munte, studiul parametrilor eco-fiziologici ai salmonidelor, patologia pisciculturii controlate în apele dulci ale României, tehnologia veterinar-sanitară de prevenire și combatere a bolilor piscicole în acvacultură.
Web-site al USV Iași – https://www.uaiasi.ro/